Vinterväglag – kräver vinterdäck

Från den första december ska alla fordon ha vinterdäck om det är sådant underlag som kräver detta, dvs. vinterväglag. De allra flesta väljer att montera vinterdäcken innan detta datum för att vara på den säkra sidan men något lagligt krav finns alltså inte att vinterdäck måste användas, så länge som det inte är vinterväglag.

Med vinterväglag menas att det finns snö, is, frost eller modd på hela eller delar av vägen. Självklart kan detta vara svårt att exakt definiera men här är lagen öppen för tolkning av polisen. Det är alltså polisen som tar beslutet om kravet är gällande eller inte. Då vinterväglag kan komma snabbt är det därför en stark rekommendation att byta till vinterdäck innan första december.

Vinterdäck kan vara med dubb, dubbdäck, eller utan dubb. Dubbdäcken får användas från och med första oktober och sedan fram till 15:e april. Finns det tydliga indikationer på att det kommer att kunna bli vinterväglag en tid som är utanför denna period får även dubbdäcken användas.

Dubbfritt vinterdäck under isig skärm

Orsaken att dubbdäck däremot inte får användas året runt är att de ”river” så mycket i asfalten att det är sämre för både vägen och miljön än om sommardäck används. Dessutom är sommardäcken konstruerade för att ge bäst grepp på sommaren och bör därmed användas.

Undantag

Det finns ett par tillfällen då man inte behöver ha vinterdäck trots vinterväglag.

  • Vid reparation kan behov av provkörning av fordonet finnas. Detta får ske utan vinterdäck förutsatt att man inte utsätter någon för fara.
  • Vid bogsering måste inte det fordon som bogseras har vinterdäck
  • Den som kör med saluvagnslicens slipper även kravet. Det är en grön registreringsskylt och det som krävs är att man väljer den kortaste vägen till den lokal/garage där den ska förvaras från exempelvis en färja eller en fabrik.
  • Har däcken fälgdiameter på maximalt 10tum krävs inte heller vinteräck. Detta ska då vara registrerat hos vägtrafikverket.