Vilka gitarrsträngar behöver du?

Dags att byta ut gitarrsträngarna? Kom ihåg att välja rätt strängar beroende på gitarr och känsla om eftersöks.

Första steget är att välja gitarrsträngar utifrån gitarrmodell. Är det exempelvis en gitarr byggd för stålsträngar eller en elgitarr så är stor skillnad i hur strängarna är uppbyggda. En akustisk gitarr har ofta nylonsträngar men möjligheten finns även att köpa i annat material.

Andra steget är att välja tjocklek på gitarrens strängar. Här kan man vara mer flexibel och utgå från spelkänsla och erfarenhet. Nybörjare tjänar på att välja tunnare strängar eftersom dessa är något lättare att spela på. Men med mer erfarenhet kan man prova sig fram med olika tjocklekar då det ger helt olika känsla i spelandet.

Ung kvinna håller i en gitarr

Tredje steget är att välja efter märke. Som nybörjare behöver man inte vara speciellt noga utan kan välja billiga gitarrsträngar från något av de lite mer kända märkena. De som spelat ett par år kan däremot känna viss skillnad på gitarrsträngar från olika märken. En del vill även ha samma märke som sina idoler.

Fjärde steget är att avgöra om man vill ha coated strings eller om detta inte är värt de extra kronorna. Det betyder att strängarna har ett unikt överdrag över själva strängen vilket styrker den och gör att den håller längre. Även här kan sägas att nybörjare lika gärna kan köpa ”vanliga strängar” medan erfarna gitarrister kan välja mer noga utifrån känsla och behov.

Vilka strängar passar bäst?

Vilket material som ska väljas beror främst på vilken stil av musik som spelas. Är det pop och musik med lite mer ”tryck” i passar stålsträngar mycket bra. Det är exempelvis vanligt att stålsträngar används inom modern musik.

Nylonsträngar kan användas till flera musikstilar och inte minst till klassisk musik. Dessa hittas även bland de som spelar och sjunger visor. De strängar som skiljer sig främst mot övriga är elgitarrsträngar som är konstruerade just för elgitarrer.