Vanliga frågor kring hårtransplantation

Hårtransplantation är inget man bestämmer sig för på några minuter. Det är vanligt att personer som bokar tid för detta har kontaktat andra som gjort transplantation, följt vissa forum eller pratat med hårkliniker kring priser och metoder. Det är inte sällan man har ett flertal frågor inom ämnet. Följande frågor är ett axplock av de Frågor & Svar som akaciamedical.com har på sin hemsida.

Går det att få mycket mer hår?

Vid en hårtransplantation är det hårsäckarna som förflyttas till det område som ska få mer hår. För varje hårsäck som flyttas kan man räkna med i genomsnitt 2,5 hårstrån. Hur mycket hår man får beror därmed på antalet hårsäckar som flyttas.

Lätt tunnhårig gråharig man

Varför behöver man ta hårsäckar från så stort område?

Vid en hårtransplantation tas hårsäckar över ett relativt stort område. Detta kallas för givarområde och är större än det område dit håret ska transplanteras. Målet är att inte ta för många hårsäckar från ett och samma ställe vilket kan resultera i ett nytt område skapas med mindre hårmängd.

Finns det åldersgräns?

Det finns ingen lag som reglerar hur gammal man måste vara för att genomföra en hårtransplantation. Däremot har olika hårkliniker olika regler. Generellt krävs det att man är myndig eller har en vårdnadshavares godkännande.

Hur lång tid tar det?

Man kan räkna med att en hårtransplantation på huvudet tar mellan 6 timmar och 10 timmar. Vid en undersökning innan ingreppet genomförs brukar personal på hårkliniken kunna avgöra ungefär hur lång tid man kan förvänta sig.

Ung man med tunnt helskägg

Får jag äta och dricka som vanligt innan operationen?

Man kan äta och dricka precis som vanligt så länge man undviker alkohol. Ett par dagar innan operationen genomförs ska alkohol inte intas alls.

Om jag inte har hår att transplantera – kan det tas från någon annan?

Nej, det är inte möjligt. Orsaken är att kroppen känner av DNA-sammansättningen på hårsäckarna och därmed avgör om det är kroppens egna eller inte. Skulle hårsäckar tillföras från en annan person kommer dessa till största sannolikhet förskjutas av kroppen.

Kommer det att synas något efter operationen?

Eftersom det är en slags operation så uppstår skorpor efter de microsår som uppstår. Först blir det skorpor och sedan röda utslag (rodnad). Detta kan sitta kvar olika länge mellan olika personer. Folk i ens närhet kommer alltså att se att en operation skett förutsatt att man inte håller sig hemma under en period eller använder huvudbonad.