Välja golfhandskar

Alla golfbanor har någon slags klädkod. Regler om hur man ska vara klädd på banan. På  de flesta banor handlar det om att klädseln ska vara ”vårdad” och att det därmed är något öppet för tolkningar. Av de plagg som golfarna vanligtvis har – men som sällan finns med i kravlistan hittas golfhandsken. Ett plagg som i längden kan avgöra resultatet på banan. Detta eftersom handsken skapar ett bättre grepp kring klubban. Inte minst om man är svettig eller är fuktig på handen.

Vad ska man tänka på val av golfhandske?

Enligt golfsidan Golfeq.se är det framförallt två saker man bör tänka på. För det första handlar det om att välja rätt storlek. Det största misstaget är att välja en handske som är för stor för handen. Då skapas utrymme för handsken att röra sig under själva svingen. Det i sig gör att handsken snabbare slits ut och att man kan få skavsår på handen.

Självklart är det bäst att välja exakt storlek men mellan att välja en för stor eller en för liten handske så är ”för liten” bättre. De flesta handskar kommer att töjas ut efter hand och därmed passa handen bättre.

golfhandskar

Det andra tipset är att ha flera par. Blir ett par blöta är det lätt att byta ut dessa under rundan. Att gå med blöta handskar gynnar knappast spelandet.

I utbudet av golfhandskar finns framförallt skinnhandsken och allvädershandsken. Fördelen med skinn är att detta material tydligt formar sig efter handen. Handsken får efter ett tag en perfekt passform för den som använder den. Däremot är skinn inte lika uppskattat under hela året.

Kom ihåg att vårda handsken lika noga som dina klubbor. Torka dem efter att de används. Undvik värmeskåp, det är bättre att låta dem torka i ”vanlig” temperatur. Lägg därefter handsken i en mindre påse, i ett fack på bagen eller liknande. Detta för att den inte ska utsättas för onödigt slitage eller fukt. Därmed kommer den hålla längre.