Valeo strålkastare

Kort om företaget Valeo

Valeo grundades i Paris för snart 100 år sedan. Dess första fokusområde var bromsar och kopplingar. Under årens gång har de satsat stora pengar och resurser på forskning och utveckling och idag har koncerngruppen 12 dotterbolag som tillsammans är verksamma i 29 länder. Man märker att de lägger stor vikt just vid forskningen då de idag har 68 forsknings- och utvecklingscentrum och producerar sina fordonsdelar på nästan 130 olika anläggningar.

Valeo har ett klart och tydligt mål; de vill bli världens största leverantör till bilindustrin. Ett stort mål, men de har redan ett gott rykte om sig att sälja stor bredd av olika komponenter till bra pris och hög standard.

Strålkastarens hel- och halvljus

Om man vistas i trafiken efter att det blivit mörkt, när det är regnigt eller bara överlag är dålig sikt så är det otroligt viktigt med bra belysning. Det är först när man sitter i en bil i kolmörker eller spöregn som man förstår hur stor skillnad de där strålkastarna gör. Och vilken stor skillnad det är på bra och dåliga strålkastare. Det kan vara en livsviktig detalj.

Det vanliga halvljuset ska fungera vid normal sikt och normala väderförhållanden. Ibland behövs det dock slås på helljus med, detta sitter över halvljuset och förbättrar sikten cirka 30 meter framåt. Det är dock jätteviktigt att komma ihåg att man INTE får ha helljus på vid möte eller bil nära framför en. Det är stor risk att föraren bländas och det är inte bra.

Olika sorters lampor

Lamporna som är i strålkastaren finns i olika varianter beroende på syfter. En del innehåller till exempel Xenongas som ger ett väldigt vitt och ljust sken som får vägen att ses tydligare. Det finns även dimljus som innehåller lampor speciellt lämpade för körning i regn, dimma och snö.

Ju mindre elektricitet lamporna drar desto längre håller de vilket såklart är ekonomiskt och bekvämt. Dagens moderna lampor har mycket längre hållbarhet och är miljövänligare än för bara några årtionden sedan.

Informationen från Www.BildelarOnline24.SE