Vad är och hur fungerar Fantasy Sports?

Betting handlar främst om att gissa resultatet i en match eller i vissa fall om politiska val. Men en form som är mycket stor i USA och som allt mer tar mark i Sverige är Fantasy Sports. Det finns inom flera sporter men är störst inom fotboll. I korthet handlar det om att gissa vilka spelare som ger bäst resultat till sitt lag. De som gissar bäst får den gemensamma potten (insatsen)

Fantasy Sports anses av vissa enbart vara ett turspel medan andra menar att det i grund och botten består av analyser och statistik. I de större ligorna i USA är det i alla fall tydligt att vissa personer lyckas ligga på topp under så lång tid att det knappast enbart kan bestå av tur.

Så här går det till

  • Välj tävling

Det finns flera olika spelbolag som erbjuder Fantasy Sports. Men det förekommer även hos andra aktörer. Inför Hockey-VM och Fotbolls-VM är det exempelvis vanligt att Aftonbladet erbjuder sina läsare att köpa in sig i deras tävling. Detta under namn som ”Fotball-manager” och liknande.

Blivande forbollsstjärna?

En tävling kan vara under en enda match likväl som under ett evenemang (exempelvis ett VM). Det vanligaste är att man har en omgång inom en liga. Ett exempel är att man kan spela på Fantasy Sports inför varje omgång av Premiere League. Varje tävling har även en insats som därmed betalas till de som anordnar tävlingen.

  • Välj lag

Nästa steg är att välja vilka spelare som ska vara med laget. Är det fotboll väljs alltså 11 spelare ut. Då man har en begränsad budget och spelarna kostar olika mycket får man helt enkelt lägga upp en strategi hur laget ska byggas upp. Ska två riktigt dyra forwards väljas varpå sedan laget får bestå av något sämre backar och målvakt?

När de elva spelarna är uttagna är det dags att se hur matcherna går.

  • Matchen och poängen

De spelare som tas ut inom Fantasy Sports får poäng utifrån hur de spelar i den match som ingår i tävlingen. En forward som gör mål kanske får 3 poäng medan om en målvakt håller nollan ges det 5 poäng. Olika positioner ger alltså olika många poäng beroende på vad spelaren uppnår.

När sedan de matcher är spelade som ingår i denna omgång av Fantasy Sports räknas poängen ihop. Den som satt ihop sitt lag så att man fått mest poäng blir vinnare av omgången. Antingen delas vinsten ut direkt eller så ingår deltävlingen i en större tävling som sträcker sig över flera omgångar.