Vad är bästa låneformen?

Det finns en mängd olika låneformer och kreditformer i Sverige. Orsaken är att det finns så många olika behov av lån och krediter. Behov som därmed möts med den unika formen. Genom att välja rätt lån kan man därmed även hålla nere kostnaden. Här ställs bolån, privatlån, kreditkort och kontokredit mot varandra. Vilket är bäst?

En kontokredit är kopplad till ett lönekonto och aktiveras automatiskt om övertrassering sker av kontosaldot. Då dras istället summan från kontokrediten. Så fort detta sker uppstår en räntekostnad. När det sedan kommer in pengar på kontot kommer krediten direkt att regleras. Fördelen sitter i dess smidighet gällande uttag och insättningar.

Vad är bästa låneformen?

Dessutom brukar det inte finnas krav på snabb återbetalning av utnyttjad kredit. Räntemässigt är det en fördel i jämförelse mot exempelvis kreditkort. Nackdelen är att flera av dessa har en årlig fast kostnad vilket inte är gynnsamt för de som sällan utnyttjar krediten.

Ett kreditkort är ofta den bästa låneformen i det fall som pengar bara behöver lånas en eller upp till ett par månader. Orsaken är främst kreditkortets räntefria period. Den som inte har pengar för tillfället kan använda kreditkortet vid inköp och sedan betala hela fakturan nästa månad.

Ett gratis sätt att låna pengar en månad då varken ränta eller avgifter uppkommer. Nackdelen är att man ibland kan köpa mer än man tänkt sig från början med kortet samt att hög räntekostnad kan uppstå om inte hela krediten återbetalas direkt.

Ska större belopp lånas, som därmed återbetalas över minst ett år, är privatlån absolut vanligast. Det kan exempelvis gälla lån till bröllop, renoveringar, bil eller resa. Om exempelvis 40 000 kr lånas kan en återbetalningstid på 1-5 år vara vanlig. Men de finns även de låneföretag som erbjuder upp till 15 års återbetalningstid. Fördelen sitter i att man kan låna större belopp under längre tid. Dessutom kan räntan vara lägre än kreditkort, kontokrediter och många andra låneformer.

Vid bostadsköp är bolånet det bästa lånet. Inte oväntat med tanke på dess namn. Det överlägset vanligaste sättet att finansiera ett bostadsköp är just genom ett teckna ett bolån. Fördelen är framförallt räntan som ligger långt under räntan på ett privatlån. Orsaken är att boendet är säkerhet och att banken är så säker på att få pengarna tillbaka.

Bolånet är även bästa alternativet om pengar ska lånas till renovering eller till bil. Men det krävs då att det finns bolåneutrymme kvar. Som mest får nämligen en bostad vara belånad till 85 %. Ska 50 000 kr lånas till en bil är det en fördel att först titta på om bolånet kan höjas denna summa. Viktigt är då att se på om eventuellt amorteringskrav aktiveras samt vad månadskostnaden skulle bli.