Stora spelutvecklare och dess satsning på Esport

Har du bestämt dig för att köpa aktier inom esport och funderar på vilka företag du ska satsa på. Som alltid inom investering i aktier bör man inte lägga ”alla ägg i samma korg”.

Esport spelande

De stora spelutvecklarna bör ses som de säkraste korten och ovanpå det kan man krydda med mindre spelbolag eller ny, och ännu inte helt utvecklad, teknik inom gaming. Här presenteras några ”basaktier” som kan skapa stabilitet i portföljen.

Activision Blizzard

Activision Blizzard har minst sagt nått enorma framgångar med flera av deras speltitlar. Företaget ligger exempelvis bakom World or Warcraft som med sitt unika upplägg skapade nästan en helt ny genre. I deras spelportfölj hittas även Starcraft vilket är ett av de spel som under många år dominerat inom turningsformer och internationella tävlingar. Flera tävlingar har direktsänts i svensk TV.

Företaget tror mycket starkt på Esport och har både skapat en specifik Esport-enhet samt värvat Steve Bornstein som innan jobbat både på ESPN och NFL Network.

Electronic Arts

Electronic Arts är nummer ett inom sportspel men har även ett par riktigt stora framgångar med spel inom andra genre. Företaget har rätten att använda de starka varumärken som FIFA, NHL och NBA och kommer årligen med nya spel mot dessa ligor.

En av de största framgångarna inom krigsspel hittas i Battlefield-serien som från början utvecklades av svenska DICE men som sedan köptes upp av EA.

Att EA Sports (avdelningen mot sportspel) vill arbeta mot en större etablering av Esport känns rätt uppenbar. När går människor till E-sport pubar och tittar på matcher inom den digitala NHL-ligan istället för att se de ”riktiga” matcherna?

Rader av människor spelar Esport

Även Battlefield-serien skulle mycket väl kunna spelas i seriespel, med publik och med stora prissummor. I serien finns idag en rad olika krigsskådeplatser i både tid och rum. Battlefield 1943 tar sig självklart avstamp i andra världskriget medan Battlefield 2142 är det enda spelet i serien som utspelar sig i framtiden.

ESEN eSports

ESEN är ett företag som inte utvecklar spel utan istället har fokus på att erbjuda arenor, Tv-produktion och tjänster inom turneringsspel. I början av 2020 valde företaget att ingå en avsiktsförklaring med Autoexperten för att kunna skapa en arena specifikt mot den svenska Esportmarknaden.

Arenan är mobil och är tänkt att turnera runt i Sverige för att öka intresset för Esport och de olika tjänster som ESESN kan erbjuda inom detta. Autoexperten bidrar i detta fall med expertis inom verkstadsteknik och att skapa bilarna som behövs för att kunna exponera Esporten tydligt.