Skydda ögonen med rätt glasögon

Trots att skyddsglasögon är billiga att köpa in (och enkla att använda) sker en allt för stora olyckor varje år där ögonen skadats. Ofta handlar det om personer som snickrat hemma och slarvat med skyddsprodukterna. Det viktigaste är att ha glasögonen som skyddar ögonen. Men välj även rätt skyddsglasögon utifrån vad du ska göra.

Med styrka

Fördelen med skyddsglasögon med styrka är att man inte behöver ha några glasögon under. Har du ett enklare synfel kan du alltså välja skyddsglasögon med den styrka som du behöver. Du ser exakt vad du jobbar med utan att några glasögon ska behöva få plats innanför dessa skyddsglasögon.

Nackdelen är priset då dessa av självklara skäl kostar mer än enkla plastglasögon som skyddar utan speciell slipning i glaset.

Korgglasögon

Korgglasögon är heltäckande skyddsglasögon som sluter tätt mot huden kring ögonen. Dessa används exempelvis vid svetsning eller vid slipning. Ögonen måste skyddas helt och hållet mot de extremt små partiklar som flyger i luften vid dessa tillfällen. Att då välja enkla skyddsglasögon är inte en rekommendation. Det skyddar inte mot att partiklar tränger sig in mot ögonen vid sidorna.

Två kända märken inom korgglasögon är Zekler och Uvex.

även skyddsglasögon för hunden
Notera att även hunden har skyddsglasögon

Skyddsglasögon med speciellt skydd

På en del arbetsplatser är det krav på att alla ska ha skyddsglasögon. Det finns då speciella EU-direktiv som ska efterföljas så att dessa glasögon verkligen ger det skydd som efterfrågas.

Jobbar man med kemikalier kan det exempelvis framgå att dessa glasögon ska kunna stå emot viss kemi eller strålning. I andra fall kan kravet vara att de ska klara av snabba och skarpa ljuskällor eller vara okrossbara.

Glasögon med skydd

Den enklaste modellen av skyddsglasögon är de som ser ut som vanliga glasögon men som är förstärkta både vid båge och glas. Fördelen är att dessa kan användas under hela dagen oavsett om det är fikapaus, arbetstid eller om man är på väg hem från jobbet. Det kan se något klumpigare ut men är inte alls lika stora som de skyddsglasögon som nämns ovan.

Sportglasögon

Skillnaden mellan sportglasögon och skyddsglasögon är vad de ska skydda mot. Sportglasögonen skyddar främst mot vind, sol och smuts. Detta medan skyddsglasögonen skyddar mot partiklar som kan komma farande vid arbete, snickeri osv.

Orangea solglasögon

Det är en fundamental skillnad mellan dessa skyddsglasögon vilket gör att man bör vara medveten om vilka glasögon som används så att man inte har ett falskt skydd när arbetet ska påbörjas.