Skillnad på prissättningen mellan företag

En person som vill köpa en Samsung S8 Edge (mobiltelefon) kan mycket enkelt hitta det bästa priset genom att jämföra priser från flera olika E-butiker. Men så enkelt är det inte alltid när det kommer till exempelvis tjänster som kan prissättas på olika sätt.

Att jämföra och försöka hitta billigaste priset på en tjänst är inte lika lätt, ett bra exempel på skillnader är inom flyttstädning. Orsaken är att städföretagen sätter sina priser på flera olika sätt. Detta visar en undersökning där flera städföretag i Lund har granskats.

Flyttstädning Pris – Städbehov och storlek

Ett företag som genomför flyttstädningar i Lund är Perfektstäd. Det som avgör priset hos dem är två faktorer. För det första hur stort städbehov som det är i bostaden. När man ansöker om att få en offert anger man därmed detta och får välja på en tregradig skala.

För det andra är det hur stor yta som ska städas. Man kan där välja mellan 10, 20, 30 osv. antal kvadratmeter.

Kommentar: Det är mycket vanligt att städföretag tar betalt beroende på hur stort kunden bor. Detta oftast inom vissa intervaller. Det kan alltså vara samma pris för en bostad på 42kvm som en på 49kvm. Men om man sedan går över till nästa steg ökar priset, ex över 50kvm.

Jämföra på nätet är inte alltid lätt

Flyttstädning Pris – Beroende på tid

Ett par städföretag i Lund väljer att enbart erbjuda flyttstädning på timme. Det betyder att de inte kan ge någon exakt offert. De kan nämna ungefär vad det brukar kosta men exakt vilket pris som städningen kostar märker man efter att städningen är klar.

Kommentar: Detta sätt att avgöra priset var betydligt vanligare förr men allt fler städföretag väljer att istället ta betalt utifrån hur stor yta som ska städas. Orsaken är att fler kunder efterfrågar ett fast pris. Man vill veta vad en tjänst eller vara kostar innan man betalar för den.

Fördelen med att beställa flyttstädning på tid handlar däremot om att man betalar exakt för den tid som används. Man kan därmed spara en hel del på att städa en del före och underlätta för städföretaget när de kommer och ska utföra sina tjänster.

Flyttstädning Pris – Fast pris på offert

När det handlar om att städa riktigt stora ytor har de flesta städföretag en policy om att man enbart ger offert efter att ha sett objektet. Det handlar då inte om normalstora privata bostäder utan om betydligt större objekt. En del städföretag har även specialiserat sig på dessa objekt.