Så väljer du rätt väggkyl

Väggkylar är kylar som främst hittas i butiker, restauranger och på bensinstationer. Kylar som står mot en vägg och som gör det enkelt för kunden att välja och ta den produkt som önskas. I dessa kylar hittas bland annat dryck, smörgåsar och färdiga maträtter.

Vad bör man som butiksägare tänka på när en väggkyl ska köpas in?

En av de större återförsäljarna av restaurangtillbehör är Utrustningsgruppen. På deras hemsida nämner de dessa punkter för sina kunder när de ska välja väggkyl.

Väggkyl

  1. Hur stor får den vara?

Den första, och primära, frågan är hur stor väggkylen får vara. Titta runt i butiken och fundera var den kan passa in bäst? Kanske kan det vara värt att placera den på ett annat ställe för att få plats med lite större kyl? Här gäller det även att kontrollera så att inte väggkylen står i vägen för något viktigt så som avlopp eller kanske eluttag som är nödvändiga att nå. Kom ihåg att väggkyl och ugn inte får vara för nära varandra.

  1. Kan du hålla ren den?

Även denna punkt avgör delvis var kylen kan stå. Det är nämligen mycket viktigt att du kan nå kylen både framifrån och från sidorna. Detta för att lätt kunna hålla den ren. Även om alla hyllor och kylar ska hållas rena i en butik så är det extra höga krav på kyl- och frysutrusning. Bland annat har dessa betydligt mer riktade lampor mot en ljus bakgrund vilket gör att smuts och skräp extremt lätt upptäcks. Ser kunden att det är smutsigt i, på eller på sidan av kylen minskas köplusten betydligt.

  1. Vilken modell behövs? Eller ska de kompletteras?

Vad är det som ska säljas? Vilken modell passar för detta? Många kylar passar till flera olika produkter men samtidigt finns det de som är lite bättre för dryck än andra. Detta genom att exponeringen av drycken blir tydligare.

Det man även kan tänka på är om en liten kyl ska placeras framme vid kassan. Det handlar då om att skapa merförsäljning till kunder som egentligen ställt sig i kön för att de anser sig plockat ihop det de behöver. När de står i kön och väntar på sin tur är chansen stor att de greppar en läsk ur kylen. Inte minst om det är varmare sommardagar.

  1. Glasdörrar eller inte?

Glasdörrar är en fördel utifrån att de håller kylan tydligare. Men samtidigt blir det inte lika lätt att spontanhandla. Trots att produkterna exponeras genom dörren skapas ett litet motstånd. Men allt beror på vad som säljs.