Olika städtjänster från företag

Om man vill ha städhjälp så finns det flera alternativ att välja på, beroende av vad som ska städas och vid vilket tillfälle. Hur grundligt städningen ska ske avgör också vilket alternativ som är lämpligast att välja. Vilka alternativ passar då bäst vid vilka tillfällen?

I en veckostädning som är en lite enklare städning som kan göras en gång i veckan, så moppas och dammsugs golven. Mattorna dammsugs också och städfirman torkar av alla fria ytor, samt torkar av ovanpå skåp och dörrar med mera. Alla speglar putsas och badkaret, duschen, toaletten, kranarna, disk- och handfaten, spisen och köksbänken rengörs. Vitvarorna rengörs på utsidan och torkas.

Om man önskar kan frysen också avfrostas, men då bör man först plocka ut varorna från frysen innan städfirman anländer. I veckostädningen ingår också att köksluckorna torkas av. Materialet och utrustningen krävs det i vissa fall att kunden har hemma. Se exempel på vad som en hemstädning innehåller för tjänster här.

Städning i olika former
Städning i olika former

En grovstädning liknar till stor del en veckostädning, men skillnaden är att allting görs mycket grundligare och att vissa saker tillkommer. I en grovstädning brukar möblerna dammsugas, fönstren putsas vanligtvis och damning av möbler och lampor ingår oftast. Allt detta sker utöver det som städas i en veckostädning. Dammtorkning av prydnadssaker, hyllor och tavlor ingår ofta i en grovstädning till skillnad från en veckostädning.

Här ingår också en noggrannare rengöring av badkar/ dusch och toalett. Som en extra detalj torkas badrummets väggar och skåp också av under städningen. Dessutom rengörs plåtarna i köket också. Om boendet ska genomgå en grovstädning är det klokt att först plocka undan saker som ligger framme eller vid fönster.

Om man ska flytta från byggnaden man bor i och inte har tid eller ork att städa undan inför nästa person som ska flytta in, så kan det vara smart att beställa en flyttstädning. Under en flyttstädning förbereder flyttfirman inför de som ska flytta in härnäst. Speglar och fönster putsas, golvet dammsugs och moppas. Alla fria ytor torkas av, bland annat ovanpå skåp och garderober. Badkaret, handfatet, toaletten och övriga vitvaror i badrummet rengörs huvudsakligen. Avloppet rengörs också, såsom skåp, spis, ugn, kyl, frys och eventuellt kakel.

Tjänster som städföretag också kan tillhandahålla är fönsterputsning där fönstren putsas och där fönsterkarmarna torkas av, byggstädning där byggdamm från en ombyggnation tas bort. Allt som ingår i en veckostädning skulle också kunna ingå i en byggstädning om kunden efterfrågar det. De kan också utföra städningar inför visningar av huset.