Nya regler gällande statliga insättningsgarantin

Från och med nyåret 2014/2015 har nya regler kommit i kraft gällande den statliga insättningsgarantin. Beslut om dessa regler togs redan i april 2014 och detta är gemensamma regler som nu gäller inom hela EU.

Det som förändrats är:

  • Utbetalningstiden har förändrats

Tidigare var regeln att de pengar som betalas ut när den statliga insättningsgarantin faller ut kunde betalas ut på 20 dagar. Detta förkortas nu ner till 7 dagar.

  • Hårdare krav på finansiering

Eftersom staten garanterar utbetalning av pengar betyder det också att staten måste ha tillgång till dem. Det ska med andra ord finnas underlag för finansiering.  Av den anledningen har en regel införts att alla medlemsstater som har denna garanti måste samla ihop 0,8% av den summa som garanteras. I Sverige finns det redan en betydligt större summa insamlad för detta ändamål. Detta i den statliga insättningsfonden.

  • Högre krav på höga risker

För att det ska bli mer rättvist gällande hur stora risker som olika banker tar så är det nu bestämt att bankerna betalar avgift beroende på dess risktagande. En bank som tar större risk kommer därmed också att få betala en större summa. Detta i likhet med försäkringar där en person med stort riskbeteende får betala mer än den som har ett säkert beteende som minimerar risken för skada.

Källa: Lån Nyheter