Mindre bilder med Optimizilla

Har du tagit bilder med mobilen och vill lägga upp dem på bloggen eller hemsidan? Börja då med att optimera dess storlek. När bilderna tas med mobilen blir de ofta kring 1-3 mb styck och om dessa laddas upp på hemsidan kommer det bli segt och långsamt att ladda allt. Detta inte minst om du har många bilder på ett och samma inlägg/sida.

Då är det en fördel att använda Optimizilla. En gratis tjänst online som optimerar bilderna storlek, vilket även är anpassningsbart.

Optimizilla logo

Börja med att gå till Optimizilla.com. Här kan bilder som är JPG eller PNG optimeras. Har du bilder av annat format måste du därmed först konvertera till någon av dessa format.

Nästa steg är att ladda upp de bilder som ska minimeras i storlek. Som mest går det att ladda upp 20 bilder i taget. Så fort dessa är uppladdade börjar en optimering varpå det presenteras hur många procent mindre filen kan göras.

Däremot är detta utifrån de standardinställningar som finns i onlineprogrammet.  Genom att klicka på kugghjulen på bilderna kan fler anpassningar genomföras. När man klickar på bilderna visas originalbilden samt den komprimerade bilden vilket gör att man kan se hur mycket kvalitén försämras.

Till höger kan även kvalitén dras ner ytterligare. Ju lägre kvalité som väljs desto mer kan bilder komprimeras. Här kan man alltså testa sig fram för att hitta den kvalité som känns snygg och funktionell och därmed optimera bilden så mycket som möjligt. Genom att klicka på Apply används den nivån av kvalité som valts.

För att sedan ladda hem den nya filen klickar man på ”Download All”. Då kommer en komprimerad mapp att skapas som får namnet ”Optimizilla.zip”. Ladda ner och spara mappen på datorn. Högerklicka på mappen och välj att den ska extraheras. Bilderna kommer att behålla sitt ursprungliga namn men med tillägget -mini. Har du lagt zip-mappen på samma ställe som de bilder som skulle optimeras har du alltså två versioner av samma bild. Exempelvis Hund.jpg och Hund-mini.jpg.

Ta inte bort de större bilderna från datorn utan spar dem som ”grundbild”. Behöver du bilden i andra format är det alltid originalbilden du ska utgå ifrån och jobba med. Detta för att behålla så bra kvalité som möjligt.

Varför är det viktigt att ladda fort?

Det finns två tydliga fördelar med att optimera bilderna och på detta sätt hålla nere laddningstiden på sidan.

För det första handlar det om användarvänlighet. Om du klickar dig in på hemsida och den laddar mer än 3-4 sekunder kommer du sannolikt lämna sidan och söka dig till någon annan. Detta inte minst om du surfar via mobilen – som de flesta gör. Tålamod är inte surfarens största egenskap.

För det andra handlar det om att synas på Google. Google vill premiera sidor som är användarvänliga och har därför valt att låta hastigheten bli en rankingfaktor. Genom att skapa en sida som laddar snabbt kommer du alltså synas bättre på Google.