Kosttillskott för muskeltillväxt

Behöver man äta kosttillskott för skapa förutsättningar för kroppen att bygga muskler? Både ja och nej. Till stor del beror det på hur mycket man tränar, vilket mål man har med träningen och hur bra kroppen kan tillverka och ta till sig olika ämnen. Samtidigt är det stor skillnad på tillskott och tillskott.

Många som blir besvikna på resultatet väljer helt enkelt fel tillskott. Ett annat alternativ är att man inte tränar i tillräckligt stor grad utan förlitar sig på tillskotten. Det viktigaste är att komma ihåg att kosttillskott just är ett ”tillskott” dvs. ett tillägg. Det kan aldrig ersätta en fullgod kost, bra träning osv. Men de kan förbättra dess resultat.

För att visa hur stor skillnad det kan vara presenteras här ett par olika kosttillskott som vänder sig till personer som söker målet att bygga muskler.  Men det är olika tillskott – med olika målgrupper.

ZMA – ZMA är en mix som bland annat består av zink, vitamin B6 samt magnesium. Blandningen är anpassad för att möta behovet hos kroppsbyggare som vill optimera sin träning och muskelbyggandet. De olika delarna i ZMA har valts ut för att påverka hormonbalansen i kroppen och även dess proteinsyntes. Zink finns exempelvis med i blandningen för att detta används i kroppen vid just muskelproduktion.

Med kombinationen skapas förutsättningarna för kroppen att skapa muskler samtidigt som ZMA har använts i forskning kring djupsömn. En del hävdar att de sover bättre och därmed återhämtar sig på en bättre nivå. Däremot finns inte tillräckligt med forskning för att vetenskapligt bevisa detta. Det ska i alla fall oftast tas inför natten.

Generellt klassas ZMA som ett ”proffstillskott”. Det är främst kroppsbyggare samt atleter som väljer detta kosttillskott samt en del elitidrottare.

Core ZMA – Tillverkat av Svenskt Kosttillskott

Core ZMABCAA – Inom produktfamiljen BCAA finns ett flertal kosttillskot. BCAA står för Branched-Chain Amino  Acids vilket på svenska är ”grenade aminosyror”. Det består därmed av essentiella aminosyror för kroppen så som L-isoleucin, L-leucin samt L-valin. Däremot varierar mängden av dessa aminosyror i olika BCAA-produkter.

Dessa tre aminosyror har något olika funktion i kroppen. L-leucin är det mest av i BCAA-produkter och den har som funktion att aktivera proteinsyntesen. Med andra ord processen som sker för att musklerna ska kunna växa. När kroppen känner att nivån är hög på L-leucin börjar proteinsyntesen vilket alltså skapar en muskeltillväxt. L-valin ger däremot fokus och skapar en högre mental förmåga. L-isoleucin samarbetar med L-valin och ger därmed liknande effekt.

Ofta nämns tillskottets proportion i dess beskrivning. Ett exempel kan tas från Core BCAA Powder där det anges 8:1:1. Med det menas att det är 8 gånger mer L-leucin än de andra två aminosyrorna.

BCAA-produkter bör alltid intas fastande mage. Detta precis innan man börjar träna eller direkt efter ett träningspass. Orsaken är att tarmarna inte ska behöva bli ”upptagna” med att behandla föda. Dessutom kommer upptaget av tillskotten inte kunna ske i lika snabb utsträckning som annars.

Detta tillskott används ofta som ett komplement under dieter då målet är att minimera förlusten av muskler utan att behöva inta kalorier. Men BCAA kan även användas av personer som tränar regelbundet och strävar efter att orka mer och återhämta sig snabbare. Det är ett mycket vanligt kosttillskott som idag både köps av amatörer och elitidrottare. Exakt vilken produkt man bör välja beror däremot på syfte och mål. Skillnaden är alltså relativt stor mellan olika BCAA-produkter.

BCCA-dryck tillverkat av Nocco

Nocco

Gainer – Det primära målet med en gainer är att få en viktökning. Det är också vad ordet betyder – dvs. ökning. Men det finns även andra orsaker till att inta en gainer. För många är det ett sätt att återhämta kroppen snabbare och även maximera resultatet.

En gainer är uppbyggd av kolhydrater som snabbt tas upp av kroppen (snabba kolhydrater). Utöver detta innehåller den en stor mängd protein. Den intas generellt direkt efter träning då kroppen är i behov av näring och proteiner för att därigenom kunna bygga upp muskler.

Det finns olika slags gainer men överlag kan ”vem som helst” inta dessa. Det är ett allmänt kosttillskott som snabbt och effektivt gör skillnad.

En sak som skiljer dessa åt är mängden protein och kolhydrater. En vanlig mängd kolhydrater är 20-70 gram. Det kan alltså skilja relativt mycket. Genom att välja en gainer med låg halt kolhydrater kan man inta gainer trots att man försöker gå ner i vikt eller om man väger lite. Är målet att tydligt bygga muskler och gå upp i vikt bör man istället välja en gainer men högre grad kolhydrater.

Det finns även produkter med kompletterande fetter, mineralter m.m. Dessa kan ge ett komplett tillskott. Men man bör vara något försiktig med dessa om de kombineras med andra tillskott. Risken finns nämligen att man får i sig för mycket av vissa ämnen vilket inte gynnar muskelbyggandet.

Drickfärdig Gainer – Tillverkat av Nutramino.

Drickfärdig Gainer

 Tre viktiga punkter

  • Inta aldrig kosttillskott om du är gravid, äter mediciner, har problem med hjärtat eller blodtyck alternativt har en alvarlig sjukdom. Önskar du ta tillskott bör du i dessa fall alltid konsultera en läkare.
  • Se aldrig kosttillskott som ersättning för nyttig kost. Kosten är grunden som allt står på. Utan en bra kost gör inte heller kosttillskotten samma nytta.
  • Fråga dig fram om du inte vet. Kontakta återförsäljare och berätta vilket mål du har med din träning. Då kommer de plocka fram produkter som matchar dina behov och din träningsnivå. Att välja rätt produkter är A och O för ett lyckat resultat.