Köp rätt surfplatta

Är det dags att köpa en surfplatta? Eller kanske köpa en ny surfplatta? För idag är det nästan vanligare att man har en surfplatta hemma än en bärbar dator. De slits på ett helt annat sätt än datorn, tappas i golvet och barnen leker med dem. Det är jättebra eftersom de då används till fullo men de går också sönder snabbare.

Så vad ska man då tänka på när den nya surfplattan ska köpas in?

Två av sakerna är operativsystem och storlek.

Det första man kan fundera över är vilket operativsystem man ska ha. Egentligen finns det tre stora att välja mellan vilka är Ios (Ipad), Windows eller Android (Google). Vilken som passar bäst beror på flera saker. Ios är extremt användarvänligt och enkelt. Det tar inte många sekunder innan man lärt sig hantera plattan även om man aldrig tidigare ägt en sådan pryl. Visserligen är Windows mycket lika det Windows som de flesta har på datorn men hur man än vrider och vänder det så har Ios den enklaste och tydligaste strukturen. Dessutom är en Ipad lätt att koppla samman med Apple TV eller andra produkter från Apple.

Nackdelen med Ios är att det är låst till just Apple. Alla appar som laddas ner måste laddas hem via Apples egna appbutik online. Det betyder också att de styr över vad för utbud användarna ska ha tillgång till. Detta är en rak motsats mot Android vilket är så öppet att vem som helst (som har kunskap) kan skapa en egen app och dela med sig till sina vänner. Överlag är även Android mer öppen för förändringar på konsumentens villkor medan Apple har bestämt att det upplägg de har på plattan är det bästa. Därmed går det inte att göra om speciellt mycket.

Med andra ord vinner Apple på användarvänlighet medan Android på avancerad användarvänlighet.

Andra steget man kan fundera över är storleken. Det sägs att ”storleken inte spelar någon roll”. Det är inte sant när det gäller surfplattor. Olika storlekar passar mer eller mindre bra för olika aktiviteter. Den som tycker om att spela spel när, var och hur som helst kan välja den lite mindre plattan som är lätt att hålla med en hand. Då kan man spela även när man är på språng.

Vill man se mycket på film är kanske storleken som viktigast för att man sak få en härlig filmupplevelse. Många äldre siktar även in sig på de större surfplattorna eftersom man lättare kan läsa på dem. Visserligen kan man alltid zooma men även det blir krångligt och svårt i längden. De större passar även bättre till de som har tänkt att arbeta med foto eller film på plattan. Detta samtidigt som de mindre är mer portabla och enkla att bära med sig.

Med andra ord ska man fundera på vad man ska ha sin platta till och var man kommer att använda den innan man bestämmer storleken.

Det var två saker att tänka på. Men det räcker inte. För den som verkligen gå på djupet vid inköpet av surfplattan bör även titta på skärmkvalité, 3G/4G eller Wifi, lagring, kameror och allmän prestanda.

Vad som ska väga tyngst får man avgöra själv efter eget behov.