Kan Qvik lösa laddningsproblemet?

Qvik är en ny tjänst som först och främst lanserats i Stockholm. Hyr en powerbank och ladda mobilen – var du än är och när som helst på dygnet. Tjänsten kan liknas med VOI även om det är betydligt mindre elprodukter man hyr.

 Du har 5 % kvar på mobilen och behöver använda Google Maps för att hitta till hotellet. Du förbannar dig själv att du inte har med dig en powerbank vid just detta tillfälle. Men nu finns lösningen – Qvik.

Lösningen är lik VOI på många punkter och kanske är detta startskottet för ännu fler mobila lösningar. VOI var först, nu kommer Qvik – vad kommer sen? För det är som en skribent skriver på en teknikblogg:

”Kass kollektivtrafik och att folk glider runt med allmänt låg batterinivå är inte dom enda problem vi stöter på ute i vardagen”.

Så fungerar det

I appen kan du se var det finns laddstationer och även se hur många laddade batterier som finns att tillgå. Ta ut en powerbank, ladda mobilen och leta upp en annan laddstation för att lämna in batteriet. För att kunna betala och öppna stationerna krävs att man registrera sitt betalkort och det är därmed därifrån som betalningen dras när tjänsten utnyttjas.

När man låser upp laddstationen kostar det 2 kr. Sen betalar man 4 kr för 30 minuter. De flesta har laddat upp sin mobil på 30 – 60 minuter vilket innebär att man kan ladda sin mobil för en tia. Dessutom utan att bli låst till ett café eller bibliotek under tiden.

Ladda mobilen

Helt fokus på app

Qvik används via en app och genom att ladda ner den hittas all information som behövs. Men för de som vill läsa på om appen och dess funktion innan man laddar hem den blir det svårare. Det enda som finns är en hemsida på engelska.

Idén med mobila lösningar, i likhet med VOI, är genial. Men för att etablera tjänsten vore en svensk hemsida med tydlig information ett steg i rätt riktning.

PLUS

+ Billigare än att ladda på ett café

+ Mobilare än att vänta vid ett vägguttag

+ Billigt

MINUS

– Än så länge ”bara” 50 platser.

– Svag information via hemsidan

– Kräver batteri för att nå appen som ska ge batteri…