Funktioner att välja på – Backpackerryggsäcken

I val av backpackerryggsäck bör man i första hand se på passform och volym. Men även dess unika funktioner väger tungt. Exempelvis finns följande:

Öppning

Det finns både toppmatade backpackerryggsäckar samt de som packas via en öppning på sidan (mer likt en väska). Generellt är de som är mer anpassade för vandring toppmatade och de som är anpassade för backpacking sidomatade. Men självklart finns det en hel del undantag. Vad som bäst är helt och hållet en smaksak. Nackdelen med en toppmatad större ryggsäck är att det kan vara svårt att enkelt nå de saker som ligger i mitten av packningen. Finns en öppning på sidan brukar detta benämnas som att ryggsäcken har J-öppning eller U-öppning.

Packat upp allting ifrån backpack ryggsäcken

Extra ryggsäck

En del backpackerryggsäckar har en mindre ryggsäck monterad utanpå. Dessa kallas ibland för dagsturssäck och kopplas av från den större ryggsäcken när man bara vill gå på en utflykt eller dagstur. I princip kan man alltså lika gärna packa ner en liten ryggsäck som sedan plockas fram och packas när detta behov finns. Men med denna lösning går det blixtsnabbt att ställa ifrån sig den större backpackerryggsäcken, ta med sig den lilla färdigpackade och gå vidare på utflykten. På samma sätt kan man använda den extra ryggsäcken till handbagage vid resor med flyg.

Med rullhjul?

En backpackerryggssäck förknippas främst med att den bärs på ryggen under längre resor. Men varför bära något som delvis kan dras fram på plant underlag? Ett flertal modeller har därför små hjul längst ner som gör det möjligt att dra den på flygplatser, busstationer m.m. Det blir därmed en slags kombination av backpackerryggsäck och rullväska. Här finns flera olika modeller där vissa är backpackerryggsäck med hjul och andra rullväska med ryggsäcksfunktion. Med andra ord – vilken funktion väger tyngst?

Färg

Det finns backpackerryggsäckar i mängder av färger och det är väll bara en smaksak? Nej, inte helt. På flera reseforum lyfts nackdelen upp med en allt för färgstark väska. Med starka färger är det lättare att dra till sig blickarna. Kan vara bra utifrån att resesällskapet lättare hittar varandra i folkhavet och att väskorna utmärker sig på bagagebandet på flygplatsen. Men nackdelen är att man även drar till sig blickarna från ficktjuvar och bedragare som gärna fokuserar på turister.