Den otrogna bankkunden tjänar mest

De fyra storbankerna dominerar starkt på den svenska bankmarknaden även om nya mindre aktörer sakta men säkert tar marknadsandelar. Många har dessutom samma bank hela livet och funderar aldrig på att byta bank. ”Det är ju så krångligt” är den vanligaste ursäkten.

Men det är inte byta bank som man alltid behöver göra för att spara pengar. Man kan ha flera banker. Det är den bästa vägen att gå. Detta genom att helt enkelt plocka russinen ur kakan där de är som allra godast. Att ta vad som är bäst på olika ställen.

Alla har en ”huvudbank”. Den bank där lönekonton finns och kanske någon buffert. De pengar som rör sig dagligen. Men lån och sparande är långsiktigt och kan mycket väl förflyttas till en annan bank. Detta inte minst eftersom storbankerna ofta är relativt dåliga på detta.

Spara pengar

Ett exempel kan tas från sparkonton. I juli 2016 kunder Swedbank erbjuda en sparränta på 0,75%. Detta var då på ett sparkonto där pengarna var låsta i fem år.

Samtidigt gick det att få en ränta på 0,9% hos Hoist Spar. Detta då med fria uttag och fria insättningar. Redan här är det skillnad och varför ska man låsa pengarna på fem år hos en bank när man kan få högre ränta med bättre villkor hos en annan bank?

För att göra jämförelsen än mer tydlig ska man se på hur mycket ränta som Hoist Spar gav om pengarna låstes under fem år. De hade däremot inte så lång bindningstid. Som mest hade de tre år och erbjöd då 1,5%. Nästan dubbelt så bra ränta med nästan dubbelt så bra villkor.

Samma likheter kan hittas på bolån, privatlån och andra banktjänster. Det skiljer mycket stort och det är helt klart värt att jämföra bankerna mot varandra. Var otrogen – i alla fall mot banken.