Behövs UV-kläder?

När sommaren kommer i Sverige är de flesta ute betydligt mer än under vinterns kalla månader. Med mer utevistelse, högre temperaturer och starkare sol gäller det därmed att skydda huden ordentligt. Det vanligaste är att smörja in kroppen med solskyddsmedel men många föräldrar väljer istället att köpa så kallade UV-kläder till sina barn.

Det är kläder med starkt skydd mot solens strålar samtidigt som de är funktionella utifrån behov. Det finns exempelvis UV-kepsar som ser ut som vanliga kepsar men som både har ”öronlappar” och ett skydd som hänger ner i nacken. Det vanligaste är däremot att UV-kläder finns som badkläder. Det är även där som dess funktion kommer fram allra bäst.

Badkläder med extra UV-skydd säljs bland annat av märket Zunblock och de anger själva att UV-faktorn i deras plagg är 50+. Det kan jämföras med UV-värde på 5-15 på ”vanliga” badkläder. Är det inte stark sol och man bara är ute under någon timme kan alltså vanliga badkläder vara nog. Men barnen vill gärna vara ute längre och inte sällan dag efter dag…

Lysande sol
På något vis måste man skydda sig mot start sol, speciellt små barn måste skyddas extra.

UV-badkläderna är även utformade för att skydda mot solen på ett helt annat sätt än klassiska badkläder. Det finns exempelvis simdräkter för barn med ben som går ner till knäna och med långa ärmar.

Vissa märken har även tagit fram så kallade Stinger-dräkter. Det är UV-dräkter som har långa ben och långa ärmar vilket gör att man skyddar sig mot de farliga maneter som finns i vattnet runt om i Asien. Just denna funktion kan visserligen vara bra i Sverige på enstaka ställen men risken för att barn ska bli brända av maneter i Sverige är relativt liten.

Men varför inte solkräm? Det finns framförallt två orsaker till att välja UV-kläder före solkräm. För det första innehåller dessa krämer en rad kemikalier som inte är bra för barnen att ha på huden. Det är orsaken till att det finns speciella barnprodukter inom solkrämer m.m.

Den andra orsaken är att solkrämen kan minska sitt skydd efter att man badat. Dessutom finns alltid risken att man missar en mindre del på huden. Att ha UV-kläder skapar därmed ett tryggare skydd i längden.

Behövs UV-kläder?

Både ja och nej. Det beror i grunden på hur stark solen är samt hur känslig barnet är mot solens strålning. Är man mycket noga med solkräm (för barn) ges samma skydd. Så UV-kläder behövs inte – men är otroligt praktiskt och enkelt.