Att handla elektronik kan bli dyrare än väntat

Några gånger per år brukar det vara stora reor hos företagen som säljer hemelektronik. Två av de större reorna är vid midsommar och på mellandagarna. Många gånger går det att göra fynd men man ska ändå vara uppmärksam på vad det egentligen kostar. Detta ur två aspekter.

För det första har det visat sig att de reapriser som anges inte alls är lägre än företagets ordinariepriser. Inte alltid i alla fall. Ibland är det produkter som de aldrig haft inne förr och ändå uppges ett ”tidigare pris”. För att vara säker på att man får ett bra pris handlar det om att jämföra. Att ta fram mobilen och Googla efter vad andra företag tar för denna vara. Därmed kan man också se om reapriset verkligen är rea – eller om det är bluffpriser.

Den andra punkten handlar om avbetalning. Det är extremt vanligt att dessa företag erbjuder räntefri avbetalning. Det kan se lockande ut att bara betala någon hundring i månaden istället för flera tusen på en gång. Men man bör då läsa det finstilta. Räntefritt betyder nämligen inte alltid samma sak om avgiftsfritt. Räntefritt betyder bara att man inte behöver betala ränta – inget mer.

Det innebär att företaget kan lägga på aviavgifter och uppläggningsavgifter. Detta i sådan utsträckning att det kan bli rejäla kostnader för den som köper en vara för bara några tusenlappar. I undersökningar har det visat sig att man i vissa fall får betala en effektiv ränta på hela 25% vid avbetalning. Med effektiv ränta menas då den gemensamma summa som ska betalas gällande ränta och avgifter. Detta utslaget på ett år och översatt i ränta. Det är denna summa man alltid ska leta efter. Står det att det är 0% effektiv ränta så är det gratis avbetalning. Annars kan det vara långt från gratis.

Läs mer om effektiv ränta och fördelar med att ta privatlån istället för att köpa på avbetalning på Lenders.se.