Äntligen torrt på golvet

Det är otroligt vanligt att ha en tygmatta i badrummet för värma mot det annars iskalla och hårda golv som det blir när man lägger klinkers. Klinkers är visserligen snyggt och det är även möjligt att ha golvvärme så att det blir varmt. Men även om det kan bli varmt och skönt är det hårt. Dessutom blir det mycket snyggare med en matta i badrummet.

Men det finns en mycket stor nackdel – den blir blöt allt för ofta. Vatten har en förmåga att sippra ut oavsett hur tät duschkabin man än har. Många har dessutom enbart ett draperi och en liten gummilist som ska försöka kämpa emot den mängd vatten som kommer under den tid man duschar. Att det då smyger sig ut vatten till badrumsmattan och blöter ner den är mer en regel än ett undantag. Men nu finns en lösning.

DryZon golvDet är nytt system som kallas DryZone och är utvecklat av ett tyskt företag som kan erbjuda torra badrumsmattor oavsett om det kommer vatten på dem. När mattan ska läggas ut lägger man först ett tunt galler på golvet. Ovanpå den placeras mattan som har extremt hög absorberingsförmåga.

Det gör att den suger åt sig fukt och väta som en svamp vilket vanligtvis resulterar i en genomdränkt badrumsmatta. Men den innovativa funktionen är att den även transporter vattnet nedåt. Vattnet sugs upp av en s.k. non-wovenduk och transporteras sedan snabbt och effektivt ner till att slutligen droppa ner mellan gallret. Funktionen är inte bara utarbetat för att fungera i badrum utan fungerar lika bra för andra vätskor som t.ex. olja. Olja som annars kan skapa livsfarligt halkiga pölar på arbetsplatser som t.ex. mekaniska verkstäder.

Mattan förväntas kunna hittas på den svenska marknaden i början av 2014 men företaget kommer i början att enbart vända sig mot företag inom livsmedelsindustrin och tung industri. Därifrån kommer de börja marknadsföra sig mot alla de företag som vill ha en garanterat torr dörrmatta. När vi som privatpersoner kan få möjligheten att få en torr badrumsmatta återstår att se.