40 cm längre måttstock/tumstock skapade intresse inom byggbranschen

Innovationer brukar oftast innebära nytänkande funktioner och lösningar. Det kan allt från innovativa appar till produkter som det inte ens fanns efterfrågan på – men där man skapar efterfrågan med produkten. Ibland krävs det betydligt mindre än så. För Hultafors räckte det med att förlänga sin måttstock (tumstock) med 40 cm.

Flera återförsäljare till Hultafors skrev under 2017 om nyheten att det kända märket skulle lansera en ny tumstock. Ett verktyg som till sin funktion och utformning inte har ändrats speciellt mycket över tid. Det som främst ändrats är gradering och material. Kanske var det därför som det räckte med en förlängning från 200 cm till 240 cm för att det skulle bli en nyhet.

Men samtidigt skapade man en helt ny och förenklad funktion med måttstocken. Modellen, som har benämningen Hultafors 59-2.4-12 har nämligen anpassats utifrån de standardmått som idag används inom byggnationer.

Den nya måttstocken var alltså inte en innovation ”tagen ur luften” från Hultafors utan som ett svar på kundernas önskemål. Även om tumstockar är enkla att hantera så finns just en tydlig fördel att de är på 240cm. Ett byggmått som används regelbundet är nämligen 60cm. Det är exempelvis måttet mellan reglar som sätts upp och inom vissa byggnationer ibland är det lagkrav på att reglar inte får sättas med större mellanrum än detta.

Eftersom 60*4 är 240 ger måttstocken en direkt mätning utifrån hur fyra regler kan sättas upp. Andra funktioner är om mätning ska ske av takhöjd där även 240 är ett relativt vanligt mått.

Hultafors har länge haft sin klassiska tumstock på 200 cm och genom att enbart lägga på två stickor till denna når man 240. Det är alltså inte någon annan ändring som utförts. Men även små förändringar kan skapa stora fördelar för den som använder verktyget. När Hultafors lanserade måttstocken fanns den enbart i det klassiska materialet glasbjörk.